Extreem Vervuilde Woning

Omgaan met verzamelwoede, hoarding of een schoonmaak van vervuilde woning is moeilijk voor alle betrokkenen. Als een persoon is begonnen met het oppotten van spullen in zijn huis, is hij misschien niet bereid om te accepteren dat hij een probleem heeft. Zelfs als zijn bezittingen zijn leven overnemen en zijn woonomgeving onveilig maken. Deze situatie vereist een gevoelige behandeling en de juiste aanpak om te voorkomen dat er meer kwaad dan goed wordt gedaan.

De eerste stap is beseffen wanneer hoarding een probleem is geworden en een reiniging van vervuilde woning moet plaats vinden. Veel mensen hebben rommel in huis en houden hun bezittingen langer vast dan nodig is. Maar soms kan die sentimentele gehechtheid aan een oud speelgoed of kledingstuk, of het gevoel van “ik heb het ooit nodig”, uit de hand lopen, en plotseling lijkt alles belangrijk en de moeite waard om te bewaren. S.I.R ontruimingen adviseert altijd dat de bewoner van de woning zelf niet aanwezig tijdens een hoarding schoonmaak.

Wat is verzamelwoede waardoor er een hoarding ontstaat?

Veel mensen verzamelen spullen die de meeste mensen als waardeloos zouden beschouwen. Oude kranten, plastic zakken, afval en kleding zijn allemaal veelvoorkomende items die verzamelaars doorgaans verzamelen. In tegenstelling tot echte collecties, die meestal zorgvuldig worden samengesteld en opgeslagen, worden opgepotte items vaak in wanorde bewaard en kunnen ze overlopen in de woonruimte van de verzamelaar.


Wat is het verschil tussen rommel en hamsteren?

Rommel is een veelgehoorde klacht die de meeste mensen hebben over hun huis. Die stapel oude tijdschriften naast de bank, of een paar overhemden meer dan comfortabel in de kast passen, zijn typerend voor velen van ons. Er zijn echter een paar manieren om te zien wanneer rommel te ver is gegaan en is veranderd in hamsteren.

Het is belangrijk om hamsteren zo snel mogelijk aan te pakken, zo voorkom je dat het uit de hand loopt en een onveilige leefomgeving gecreëerd word. Schone huizen zijn gezonde huizen, en huizen van hamsteraars kunnen magneten worden voor ongedierte en bacteriën.

Vaak is het eerste teken van hamsteren het onvermogen om delen van het huis op de beoogde manier te gebruiken. Als een gast niet op uw bank kan zitten omdat er papieren op zijn gestapeld, of als u nauwelijks de trap op kunt omdat er items op gestapeld zijn, is het tijd om de probleem aan te pakken. Naarmate het hamstergedrag voortduurt, wordt de opeenhoping van bezittingen alleen maar erger, totdat hele kamers ontoegankelijk zijn.

Over het algemeen geldt dat als je huis een beetje rommelig is, maar je het kunt opruimen als er bezoekers komen, het misschien tijd is om je relatie met je bezittingen op te ruimen en opnieuw te evalueren, maar het valt niet in de categorie hamsteren.